Project of the month December 2018
Pulse, University of Technology Delft [NL]

Pulse, University of Technology Delft [NL]

PHOTO: ©Petra Appelhof
Project
Pulse, University of Technology Delft [NL]
Completion
August 2018
Architect
Ector Hoogstad Architecten
Interior design
Ector Hoogstad Architecten
Products

LIVA metal open-cell ceiling
Anodised aluminium 0.6 mm, louvre width: 98 mm, various louvre heights, step 120 mm [670 m²]

S7 RHOMBOS extended metal ceiling system V4 Aluminium, dimensions 600x2400 mm; special mesh 43 x 13 x 3 x 2 mm; 54% free cross-section, powder-coated in RAL 9007, powder-coated in RAL 9007 [100 m²]

S7 RHOMBOS TAIFUN extended metal ceiling system V4 Aluminium, exterior of ceiling with wind load of 1.1 kN/m²; dimensions 600x2400 mm; special mesh 43 x 13 x 3 x 2 mm; 54% free cross-section, powder-coated in RAL 9007 [700 m²]

> Download PoM 12-18

Learning in a pleasant atmosphere, promoting open communication and boosting the sense of well-being: Since the semester that began in late summer, technical university students at TU Delft can now conduct their research in the newly appointed university building and extend their knowledge under optimum conditions. Pulse, the name given to this education building, belonging to one of the finest universities in the world, is located between the existing faculties and is viewed as a venue for modern and horizon-widening education. For this building the architecture focuses on transparency and a sense of lightness - always guided by the principle of innovation. For this, durlum was able to provide a distinctive and appropriate solution.

A head-turning sight, also from outside. Powder-coated in grey, this visually appealing S7 RHOMBOS TAIFUN extended metal ceiling imbues the entrance foyer of the TU with a fascinatingvisual impact. The individual panels of this surface area, measuring 700 m² in area, are able to resist strong gusts of wind and create a successful transition with the angled and suspended S7 RHOMBOS ceiling inside the building. True to the guiding architectural motto, a solution was found for the ceilings in the lecture theatres and vestibule areas that is as appropriate as it is innovative: Arranged at right angles to one another, the aluminium louvres on the multidirectional LIVA open-cell ceiling create a homogeneous, airy visual impression.

An altogether successful building that provides the rising number of students with the best possible environment for them to extend their knowledge.

Read more