June 2018
ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre

Photos: ESO/P. Horálek
Project
ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
Completion
April 2018
Architect
Bernhard & Partner Darmstadt
Products

POLYLAM® Vertical Baffles:

0.6 mm thick galvanized sheet steel; different lengths between 1300 mm and 3600 mm, width: 30 mm, height: 150 mm, powder-coated in RAL 7024, perforated in L6, backed with black acoustic fleece [approx. 11,000 lm]

Download here

Complex geometry meets astronomy: The ESO [European Southern Observatory] Supernova Planetarium & Visitor Centre in Garching immerses its visitors in a world of physical wonders. Inaugurated in April, the institution located 15 km north of Munich offers school classes as well as families an unforgettable experience.

The new building, integrated into the already existing installations of the observatory, is reminiscent of a double-star system in which mass is transferred from one star to another until it explodes to give a supernova.

The building concept is supported by durlum's POLYLAM® open design ceiling. The open ceiling presents itself already in the reception area of the exceptional building. Powder-coated in graphite grey, the POLYLAM® vertical baffles convey an elegant and almost mystical impression. The radially arranged open ceiling system in various lengths from 1300 mm to 3600 mm guides the visitor through the exhibition area on a 255 mm long, gently bent ramp. It takes up three floors and around 2200 m². By backing the baffles with an acoustically effective fleece, the sound level is significantly reduced, thus allowing the 50,000 to 100,000 expected visitors per year to explore the exhibition in a pleasant atmosphere.

Read more