Project of the month August 2014
Giant's Causeway Visitor Centre, Antrim [UK]

Giant's Causeway Visitor Centre

Photos: Hufton + Crow
Project
Giant's Causeway Visitor Centre, Antrim [UK]
Completion
Summer 2012
Architect
heneghan peng architects | Dublin 2 [IR]
Lighting Planner
Bartenbach LichtLabor
Products

LIGHTING
LED recessed spotlights; recessed downlights; suspended down lights which can rotate in any direction; various LED light lines; TALILUX®-E with parabolic louvre; recessed luminaire 3001X27; OMEGA 76; PUNTEO®-H

WALL CLADDING AND DOOR COVERING
Wall cladding [ca. 360 m2]: anodized aluminium without perforation and with RV-L6 perforation; powder-coated steel with RV-L6 perforation as projection screen; ca. 10 m2 door covering made of anodized aluminium [DUROPLAN® A100]

Download here

The Giant's Causeway, the dam of giants, is a fascinating place on the north coast of Northern Ireland's County Antrim. The Giant's Causeway Visitor Centre, created by Dublin architects heneghan peng and opened in 2012, is an impressive yet low-key venue where science and legends are brought to life through interactive exhibits. The uniform facade structure of vertical windows and black basalt columns mirrors the natural geometry of the volcanic coastline. When night falls, the interior and exterior lighting by durlum highlights the basalt-like facade structure und underlines the distinctive geometry of the building - the actual light sources are hardly visible. "The building becomes landscape and the landscape itself remains spectacular and iconic", so the architects' conclusion.

The selectively placed LED lighting solutions, including light lines and in-floor luminaires via integrated spots and diverse downlights, blend in with the architecture. The lighting of the exhibition area can be suitably adjusted to the different exhibtions. Slim, discreet downlights with high quality stainless steel housings were developed specifically for the project. Suspended from filigree tubing, they can be swiveled in any direction and provide a flexible light focus. In addition to the lighting, durlum supplied approx. 360m² of rectangular and trapeze-shaped wall cladding which is partly used as specific projection surfaces in the exhibition area.

Furthermore, last year the project was awarded the BREEAM® certificate for exceptional sustainability for the respectful treatment of the surroundings, the use of local building materials and the energy-efficient lighting.

Read more